Autoaanvraag

De blog site voor alles wat met auto's te maken heeft.

Autoband; bron van informatie!

Je rijd er elke dag op naar je werk. Vaak denk je er niet over na; soms verwissel je ze bij guur winterweer; je autoband. Wist je dat er in de code die vermeld staat op je autoband een heleboel informatie verstopt zit? Wanneer je goed kijkt naar de codes en getallen die op de zijkant van je band staan ontrafel je een boel informatie. We noemen deze informatie ook wel de ‘bandenmarkering’. Benieuwd hoe jij de code op jouw eigen banden kunt begrijpen? Lees dan snel verder!

Laten we als voorbeeld de volgende markering nemen; 245 / 40 R18 93 Y.

Het getal 245 staat voor de breedte van je band. Wanneer je een kleine boodschappenauto hebt, of een hatchback,  zal deze maat veel kleiner zijn dan bij een SUV of een super sportieve wagen. Hoe hoger het getal; hoe breder de band dus.

Het volgende getal in onze code is 40. Dit tweede getal gaat over de hoogte van de band. Het is echter niet het exacte getal; het gaat hier om een percentage. Namelijk het percentage dat de hoogte van de band is, in vergelijking met de breedte van je band.

Dan volgt nog de R18 in onze code. De waarde achter deze R is de diameter van je velg. Let op, het gaat hier dan weer niet om centimeters. Velgmaten worden altijd in Inches aangegeven. Één inch is 2,54 centimeter.

De 93 is de ‘last index’ van de band. We noemen dit ook wel het draagvermogen. Dit geeft aan met hoeveel kilogram de band maximaal belast mag worden. De code 93 staat bijvoorbeeld voor 650 kilogram per band. De last index loopt van 20 tot 120.

Als laatste zien we nog de letter Y verschijnen. Dit noemen we ook wel de snelheidsindex. Het cijfer correspondeert met een maximum snelheid die gereden mag worden met deze banden. Zo lang je onder deze snelheid blijft, is de veiligheid gegarandeerd. De Y in ons voorbeeld staat voor maar liefst 300 kilometer per uur!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Autoaanvraag

Thema door Anders Norén